Vagyonvédelem, riasztóberendezés kitűnő árakon!    Rendeljen széfet, páncélszekrényt Nemzeti Dohányboltjába!    Üzemorvosi szolgáltatás munkavállalóinak.    Biztosítás nélkül hagyta a trafikban a bútorokat, árukat? Ne tegye!    Ellenőrzőlista - Most pályázóknak !

Itt a bejelentés: hamarosan mindenki így fizethet Magyarországon

Magyarországon is bevezeti a MasterCard a lakosság számára is elérhető, ún. prepaid, azaz előre feltölthető kártyákat. A kártya nagy előnye, hogy nincs bankszámlához kötve, mégis az összes megszokott tranzakcióra alkalmas. A szolgáltatás hazai bevezetése mindenképp előre mutató, de már most szólunk, a plasztik fenntartási költsége egyelőre eléggé magas.

 

A Mastercard és a Festipay egy új pénzügyi termékkel jelentkezett a magyar piacon,

mostantól úgynevezett prepaid kártyákkal is vásárolhatunk.

Ezek előnye, hogy nem a bankszámlánkhoz vannak kötve, mint a betéti kártyák, és nem is hitelszámlához, mint a hitelkártyák, hanem egy teljesen külön “kártyaszámla” tartozik hozzájuk.

A kártya célja, hogy a fesztiválon használt kártyákat ne csak a fesztiválokon, hanem a hétköznapi életben is használhassuk

– mondta Márki László, a Festipay vezérigazgatója.

A gyakorlatban ugyanúgy működik, mint egy átlagos bankkártya, így fogadhat átutalást (akár munkabért is). A kiadási oldala is hasonló a bankkártyákhoz, vásárolhatunk bel- és külföldön (online is) vele, érintéses fizetésre is alkalmas, és készpénzt is vehetünk fel automatából. Először a Sziget fesztiválon lehet ilyen kártyákat beszerezni, első körben 5 ezer kártyát bocsátanak ki, és előzetes regisztrációval juthatunk hozzá a Festipay oldalán.

Milyen költségekkel számolhatunk a Festipay kártyánál?

 • A kártya regisztrációs díja 3900 forint
 • A kártya havi díja 626 forint
 • Az online kártyás feltöltés 3 százalék + 150 forint hitelkártyánál, 470 forint betéti kártyánál
 • A készpénzes feltöltés minimum 470 forint, 2,5 százalék
 • Az átutalás pedig 235 forint

Melyek a prepaid kártya előnyei?

 • Biztonságosan vásárolhatunk vele az interneten, ha ellopják a kártya adatokat legfeljebb a kártyán tárolt pénzt tudják levenni a kártyánkról.
 • A kártyák biztonságosak a rajtuk elhelyezett védelmi kódnak (CVC) köszönhetően, elveszítésekor nagyobb az esélye, hogy megmarad a rajta lévő összeg, míg készpénz elvesztésekor szinte biztos, hogy búcsút inthetünk az elveszített bankóknak.
 • Elveszítéskor vagy lopás esetén nincs szükség a kártya letiltására, ez bankkártyák esetén 2-10 ezer forintos díj is lehet egyébként.
 • Ha külföldre utazunk, nem kell a betéti vagy a hitelkártyánkat magunkkal vinni. Az utazásra szükséges összeget feltölthetjük egy prepay kártyára, és ezzel vehetünk fel pénzt vagy fizethetünk a nyaralás alatt.
 • Alkalmas lehet adományok fizikai átadására.
 • A pénznyereményeket is átadhatják ezeken, ez különösen akkor jó, ha a nyertesnek nincs bankszámlája.
 • A gyerekek zsebpénze is adható ezzel.

Hogyan igényelhetünk ilyen kártyát?

Interneten, és személyesen is igéynelhetők ezek a kártyák, és a megszokott módon vehetőek át. A kártyát a netbankos megoldásokhoz hasonlóan mobil alkalmazáson, call centeren és online is kezelhetjük. A kártyáknak három típusa van, a féléves feltöltési összeg szerint különbözethetjük meg őket:

 • 65 ezer forintig anoním kártyánk lehet, ezzel csupán vásárolni tudunk,
 • 650 ezer forintig könnyített azonosítással használható, ezzel készpénzfelvételre is lehetőség van és
 • A feltöltési korlát nélküli kártyát korlátozás nélkül használhatjuk, ennél külföldi készpénzfelvételre, is lehetőségünk van, továbbá a nevünk is rajta lehet a kártyán (online vásárláshoz szükség lehet erre) és újratölthető korlátok nélkül.

Milyen hasonló megoldások vannak?

A netes számlák, vagyis az ún. online pénztárcák (pl: PayPal, Moneybookers, netbank.de) és a mobilalkalmazáson keresztül elérhető számlák hasonlítanak leginkább a prepaid kártyákhoz. Előbbiek azonban sokszor nem érhetőek el magyar nyelven, és van, hogy bonyolult regisztrációs folyamata van. Utóbbiak ugyan egyszerűek, de hazánkban még nem érhetők el széleskörűen.